Voorbereid

Naast de voordeur hangt een bord waarop alle bewoners laten zien of ze thuis zijn. Er is een intern telefoonsysteem om naar boven en naar beneden te kunnen bellen. Niemand loopt zonder vooraankondiging bij de ander binnen. Welkom in het goed georganiseerde statige herenhuis in Bergen op Zoom van Joke Storm en haar man Gerard, zij wonen op de benedenverdieping en Rizpa en John wonen met hun twee kinderen op de bovenverdieping.

Joke en Gerard verhuisden naar het zuiden vanwege de woningnood in hun geboortestad Amsterdam. Gerard werd hoofd fysiotherapie bij Verpleeghuis ABG, tegenwoordig Tante Louise Vivensis in Bergen op Zoom en later adviseur fysiotherapie bij een zorgverzekeraar. Joke maakte carrière als bestuurder in de thuiszorg en in het onderwijs. De hindernissen die ze als vrouw in dergelijke functies ondervond nam ze vanuit haar overtuiging dat in leidinggeven meer vrouwelijke kwaliteiten horen. Opzij stappen voor een man hoorde er niet bij.

Drie jaar geleden zijn dochter Rizpa en haar gezin ingetrokken bij Joke en Gerard. Rizpa die als begeleider in de gehandicaptenzorg werkt en haar man die logistiek werk doet bij een baggerbedrijf, waren op zoek naar een ander huis. Rizpa stelde haar ouders voor bij hen te komen wonen. Voldoende ruimte in de drie etage tellende woning en bovenal, het bij elkaar wonen heeft zo zijn voordelen. Rizpa en Gerard hebben eerder gezondheidsproblemen gehad en hoe je het ook wendt of keert, Gerard en Joke raken toch wat op leeftijd. Ze realiseren zich dat ze een zekere kwetsbaarheid krijgen en hulp nodig kunnen hebben.

Nu al ervaart de familie de voordelen van elkaars aanwezigheid. Ze ondersteunen elkaar in het huishouden, geven advies over levenszaken, hebben samen een moestuin en het is heel gezellig. Gerard gaat met zijn kleindochter Ilya naar de sportschool en doet op de markt met dochter Rizpa de boodschappen. Er wordt om en om gekookt.

‘Privacy is voor ons heel belangrijk, zomaar bij elkaar binnenvallen doen we niet. Iedere week houden we een vergadering. We nemen de agenda en de planning door wanneer we er wel of niet zijn. Onze kleinzoon is net terug uit Hong Kong, hij doet de koksopleiding en heeft daar een zilveren medaille gehaald. Zijn scooter staat in de gezamenlijke garage waar voor de rest allemaal fietsen staan. In de vergadering bespreken we waar hij die neerzet, want iedere keer die brommer vooraan kan niet.’

Voordat er überhaupt zou worden samengewoond, zijn afspraken gemaakt. Over de financiën, wat er met het huis gebeurt bij overlijden én over het mantelzorgen. Joke: ‘We hebben met elkaar de grenzen daarvan vastgelegd. Het is niet zo dat wij ervan uitgaan dat de kinderen wel voor ons zullen zorgen en omgekeerd. Als er professionele hulp nodig is, komt deze er ook.’ Verwachtingen niet kenbaar maken is de dood in de pot. ‘Mijn motto is, als het niet aan de orde komt, komt het niet in orde, daar zijn de huisvergaderingen voor, we zijn heel gedisciplineerd.’

Bergen op Zoom
Joke en Gerard Storm, 71 en 75 jaar
Dochter Rizpa en man John Brugmans, 48 en 50 jaar
en kinderen Kalai en Ilya, 20 en 14 jaar