Na twee jaar lang reizen is er een einde gekomen aan de reizende expositie. Om deze reden zal de stichting dan ook per 16 maart 2020 ophouden te bestaan. 

Wat ga je zien

Wanneer ben je een mantelzorger? Wat houdt het in?
De afgelopen maanden bracht fotografe Ilse Wolf twaalf situaties in beeld. De foto’s zijn te zien in de Mantel der Liefde. Ze gaan over haar ouders, een hond, twee zussen, een kleinzoon en opa, een schoondochter met haar schoonmoeder. Een vrouw van 83, die 24/7 voor haar thuiswonende man van 90 zorgt. Twee gezinnen die zich voorbereiden op een toekomst waarin ze voor elkaar kunnen zorgen.

Interactief

Mantelzorg betekent: zorgen, liefde, elkaar helpen. Het betekent ook dat je van een ander afhankelijk bent.
Het idee van helpen en afhankelijk zijn komt terug in de tentoonstelling. Alleen door samen te werken kun je de foto’s zien. Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen.

Interviews

Iedereen die meewerkte aan een fotoserie is ook geïnterviewd. Een korte versie lees je in de expositie. De volledige verhalen vind je hier.

Locaties

De expositie stond al op het station in Breda, het Provinciehuis Noord-Brabant, het hoofdkantoor van VGZ in Arnhem en is momenteel (tot 30 oktober) te vinden in de bibliotheek van Helmond. Daarna zullen we sowieso nog gaan reizen naar Roermond & Den Haag. 

De makers

Initiatief, projectleiding en fotografie
Ilse Wolf
www.ilsewolf.nl

Copywriting, grafisch ontwerp en productie
Carla van Gaalen
www.carlavangaalen.nl

Ontwerp en realisatie tentoonstelling
Merel van der Linden
www.merelvanderlinden.com 

Bouw expositie
Gert Paans
http://www.kunstkasten.nl

De Mantel der Liefde kon worden gerealiseerd met steun van:

Aanleiding

In 2016 was het thema van internationale fotofestival BredaPhoto in Breda: ‘YOU’. Het ging over de individualisering van de samenleving, het groeiend beroep op de zelfredzaamheid vanwege de terugtrekkende overheid.
BredaPhoto vroeg fotografe Ilse Wolf om een van de participatieprojecten te begeleiden: het ouderenproject. Samen met de bewoners van seniorenresidentie Het Ruitersbos en verpleegtehuis de Leystroom in Breda bracht ze het thema van het festival in beeld.

Ilse vertelt:
‘Deze expositie is het meest dankbare project dat ik tot nu toe heb mogen doen. Ik liet zelf ook een traan toen een man in een rolstoel mijn hand pakte en niet meer dan ‘dankjewel, dankjewel, dankjewel’ kon uitbrengen.
Door dit project ben ik meer en meer gaan nadenken over mantelzorg. Het
 is een actueel en urgent thema. Tegelijkertijd is mantelzorg een containerbegrip geworden. Wanneer ben je nou eigenlijk een mantelzorger? Om antwoord op die vraag te krijgen heb ik de Mantel der Liefde opgezet.’ 

 

 

 

Idee en ontwerp

Mantelzorgen betekent voor elkaar zorgen en elkaar helpen. Het betekent ook dat je van elkaar afhankelijk bent.
Het idee van elkaar helpen en elkaar nodig hebben komt terug in de expositie. Wanneer je naar de Mantel der Liefde komt, zul je niet direct foto’s zien. Er staan viewmasters, een ladekast, puzzelkubussen en schoolborden. Door met elkaar samen te werken kun je de foto’s bekijken. 

 

Cultuur, zorg en onderwijs

De Mantel der Liefde slaat bruggen tussen cultuur, zorg en onderwijs.
Door met ouderen, mantelzorgers en zorginstellingen samen te werken ontstaat verbinding tussen cultuur en ouderenzorg.
Met een educatietraject voor scholieren bereiken we het voortgezet onderwijs. Zo ontstaat verbinding tussen onderwijs en cultuur. Doordat de leerlingen een foto-opdracht doen die samenwerken met ouderen stimuleert komen ze in aanraking met de zorg.

.

Dansnest bij de Mantel

Dansnest brengt een andere kleur binnen de traditionele danswereld. Met haar dansvoorstellingen in de openbare ruimte betrekt zij de omgeving, verbindt zij en maakt zij de kracht en identiteit van een plek zichtbaar; niet door vooraf bepaalde patronen en bewegingen op zichzelf te laten staan, maar door de ruimte te beschouwen als een plek waar je kunt spelen, experimenteren en je laat inspireren tot het ontstaan van een nieuwe choreografie.

Bij de expositie Mantel der Liefde maakten zij een dans op maat. Ze dansten samen met het publiek en verbeelden precies wat de Mantel inhoudt: we kunnen niet zonder elkaar. 

Uitvoering bij opening op aanvraag. www.dansnest.nl

.